BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
WwW.Deva.Xhost.ro    |   home
                                                  
Deva

Deva

                                     

Scurt istoric  


Deva este situata pe malul stang al Muresului, la 187 m altitudine, la poalele muntilor Apuseni si Poiana Rusca. Desi prima atestare a Devei dateaza din 1269, numeroase vestigii, in mare parte conservate la Muzeul Judetean Hunedoara, demonstreaza ca localitatea dateaza din neolitic, din epoca pietrei slefuite (5500-2500 i.e.n.). Toate celelalte epoci istorice care s-au succedat sunt bine reprezentate pe acest teritoriu, dovada fiind numeroasele vestigii din epoca bronzului, a civilizatiei daco-romane si a epocii prefeudale ce a urmat retragerii aureliene.
Resedinta voievodala din 1307 si centru al unui district militar valah inca din secolul al XIV-lea, Deva, dominata de Cetate, cunoaste o importanta dezvoltare economica in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara si pe tot parcursul Evului Mediu.
In timpul atacurilor turcesti din anii 1550, 1552 si 1557, localitatea a fost devastata, iar Cetatea asediata.
In toamna anului 1600, in drumul sau spre Praga, trece prin Deva Mihai Viteazu. Asezarea strategica determina ocuparea Cetatii in 1686 de catre austrieci. In cursul secolelor al XV-lea si al XVII-lea, in orasul Deva iau fiinta, gratie dezvoltarii mestesugurilor, breslele cizmarilor, croitorilor, tamplarilor, etc.
Locuitori ai Devei si ai satelor din imprejurimi au participat la rascoala din 1784 condusa de Horia, Closca si Crisan luand parte la atacul dat de rasculati la inceputul lunii noiembrie 1784 asupra Cetatii in care se adapostea nobilimea. In timpul revolutiei de la 1848-1849, Deva devine terenul unor lupte inversunate, iar la inceputul lunii august 1849, in timpul exploziei de la depozitul de munitii, zidurile Cetatii sunt aruncate in aer. Cetatea ramane in ruina pana in zilele noastre.
In a doua jumatate a secolului al XIX-lea iau nastere si se dezvolta institutiile economiei capitaliste: banci, pravalii, institutii de stat, ateliere mestesugaresti. Locuitorii Devei au participat alaturi de toti romanii din Transilvania la marea adunare de la Alba-Iulia, la 1 decembrie 1918.
In toata perioada ce a urmat razboiului mondial si pana la instaurarea regimului comunist, Deva a fost un centru politico-administrativ ce si-a dezvoltat institutiile specifice.
Pitoreasca asezare de la poalele conului vulcanic al Cetatii, Deva este azi, ca si in trecut, resedinta judetului Hunedoara. In acelasi timp, orasul este un centru social, cultural, sportiv si economic in care s-au dezvoltat industriile extractiva si de prelucrare a minereurilor, energetica, a materialelor de constructii, alimentara si de prelucrare a lemnului.
Deva si cetatea sa isi asteapta cu drag vizitatorii !


Telecabina

Pentru a pune in valoare potentialul turistic al zonei si pentru a facilita accesul catre Cetatea Devei, in anul 2003 au inceput lucrarile pentru constuirea unei telecabine pe Dealul Cetatii.
Telecabina este singurul ascensor inclinat din Romania, iar din punct de vedere al lungimii traseului – 278 metri si a diferentei de nivel – 158 metri este primul din Europa.
Utilajul a fost achizitionat de la firma austriaca Doppelmayr, firma care mai are o telegondola instalata in tara noastra, in statiunea Mamaia.
Lucrarile au inceput in luna septembrie 2003 si au fost finalizate in luna iunie 2005.






Veche vatra de locuire neolitica, din epoca bronzului si din perioada daco-romana, rasul Deva s-a dezvoltat in stransa legatura cu cetatea construita pe nekul vulcanic al Dealului Cetatii. Deoarece nucleul orasului medieval s-a dezvoltat la poalele Dealului Cetatii, majoritatea obiectivelor turistice reprezentative sunt concentrate in partea veche a orasului.

Cetatea Devei, atestata documentar in 1269, strajuie de peste secole orasul asezat la poalele ei. Monument istoric, devenit simbol al Devei, cetatea , in forma pe care o are in prezent, este inca evocatoare, starnind interesul vizitatorilor atat prin ruinele ei cat si prin pozitia sa care domina orasul.

Pentru a pune in valoare potentialul turistic al zonei si pentru a facilita accesul catre Cetatea Devei, in anul 2003 au inceput lucrarile pentru constuirea unei telecabine pe Dealul Cetatii.

Telecabina este singurul ascensor inclinat din Romania, iar din punct de vedere al lungimii traseului – 278 metri si a diferentei de nivel – 158 metri este primul din Europa.

Utilajul a fost achizitionat de la firma austriaca Doppelmayr, firma care mai are o telegondola instalata in tara noastra, in statiunea Mamaia.

Lucrarile au inceput in luna septembrie 2003 si au fost finalizate in luna iunie 2005.

Proiectul a fost intocmit de arhitectul Eugen Ilisiu, iar lucrarile de constructii si montajul au fost realizate de firma deveana Metal Expres.

Instalatia asigura legatura mecanica de la statia de plecare, situata la cota 180,0 metri pana la platforma intermediara a Cetatii Deva situata la cota 342,65 metri, respectiv o diferenta de nivel de circa 160,00 metri.

Cele doua statii sunt legate prin calea de rulare pe care se deplaseaza telecabina, avand lungimea de 277 de metri, sina fiind rezemata pe 24 stalpi metalici, cu fundatii izolate din beton, cu talpa din beton simplu, bloc din beton armat si piese metalice de prindere prin bulonare, iar capacitatea telecabinei este de 16 persoane.

Statia de plecare consta din platforma de plecare, deschisa si acoperita, cu suprafata de 121,77 mp si avand sina de glisare de asemenea deschisa si acoperita.

Statia de sosire se amplaseaza la cota 361,20 metri pe platforma a doua a cetatii, intre al doilea si al treilea zid.

Statia consta dintr-o incapere cu troliu si dispozitivele anexa, cu suprafata de 10,80 mp, si platforma sosire, deschisa si acoperita, cu o suprafata de 15,50 mp .

Comanda telecabinei se face prin statie, dar poate fi efectuata si prin radio si telefon, aceasta putandu-se realiza chiar de la sediul firmei din Austria. Ascensorul beneficiaza de trei sisteme de franare, ceea ce face sa ofere siguranta maxima celor care au placerea de a face o plimbare cu telecabina.

Nu ne vom pierde in epitete pentru descrierea zonei, dar lansam o invitatie pentru a descoperi singuri rezervatia mixta “Dealul Cetatii” si imprejurimile acesteia, fiind o incantare pentru cei ce doresc sa admire acest refugiu unde istoria si legenda se imbina armonios cu frumusetile naturii.



Pozitie geograficã: situat între Muntii Apuseni si Muntii Poiana Ruscai de partea stanga a raului Mures
Longitudine: 45.9° Nord
Latitudine: 22.9° Est
Altitudine: 187 m
Clima: temperatã, temperaturi medii: - vara 21° C. - iarna -1° C
Suprafatã: aproximativ 7.654 kmp. 3,2% din teritoriul Romaniei
Populatie: aproximativ 80.000 (2000)
Administrativ: resedinta judetului Hunedoara.

                                                                                       


DEVA este un oras situat pe malul stang al cursului mijlociu al raului Mures, (mentionat de Herodot in anul 484 i.e.n ca raul Maris) si este situat intre Carpatii Occidentali (Muntii Apuseni) si Muntii Poiana Ruscai la o inaltime de 187 m fata de nivelul marii. Numele DEVA se considera ca provine din cuvantul dac "dava" insemnand fortareata sau cetate. Alte teorii atribuie originea numelui DEVA Legiunii romane Augusta a II-a mutata in jurul Devei din Castrul Deva, in prezent Chester din Britania; influenta celtica leaga numele DEVA de denumiri de locuri pre-romano-iberico-celtice similare din Galia si Iberia.
DEVA este dominata de Dealul Cetatii (371 m), de origine vulcanica, avand forma unui trunchi de con si care ofera o priveliste minunata asupra Vaii Muresului. Dealul Cetatii este rezervatie naturala datorita speciilor rare ale florei si existentei viperei cu corn (Vipera Ammodytes). Pe varful dealului sunt ruinele cetatii (Cetatea Devei) construita in secolul XIII in timpul invaziilor mongole, in perioada romana timpurie. Dezvoltarea orasului din secolele care au urmat este o consecinta a protectiei oferite de fortareata. Ca centru militar si administrativ a jucat un rol important in istoria Transilvaniei.
In 1849, chiar inainte de infrangerea revolutiei din Europa Centrala, dupa retragerea generalului Bem si ocuparea fortaretei, aceasta a fost distrusa de o puternica explozie cauzata de aprinderea unor explozivi din depozit. Ruinele au devenit munument istoric. Mergand pe alei serpuite pana in varful dealului, acestea pot fi vizitate oferind totodata vizitatorilor o minunata panorama asupra vaii. Alt monument istoric important, construit in secolul XVII.
Muntii Retezat sunt dintre cei mai salbatici si frumosi munti stancosi din Carpati. Ei constituie o zona de conservare a naturii - Parcul National Retezat - pentru frumusetea si unicitatea peisajului salbatic si pentru numerosele lacuri glaciare si specii de plante si animale de munte - parcul devenind celebru pentru populatia de zimbri. Muntii ofera o mare varietate de locuri propice alpinismului, partii pentru schi, poteci si cabane.




Structura populatiei (1998)
- M - 39.746
- F - 40.239


Religia
Ortodocsi

69.880
Romano-catolici

3.683
Greco-catolici

732
Reformati

3.341
Altii

3.698


Nationalitatea
Romani

73.751
Maghiari

5.755
Germani

683
Tigani

12
Altii

348

Municipiul Deva este legat prin drumuri modernizate de toate orasele judetului, cele mai importante rute fiind Deva – Hunedoara (18 km), Deva – Brad (34 km), Deva – Orastie (28 km) si Deva – Hateg – Petrosani (93 km).

In domeniul culturii municipiul Deva dispune de urmatoarele institutii:
- Biblioteca judeteana Hunedoara – Deva;
- Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane;
- Teatrul de Estrada Deva;
- Casa de Cultura “Dragan Muntean” Deva.
Ca organe de presa apar:
- Cotidianul “Cuvantul Liber”;
- Cotidianul “Hunedoreanul”;
- Saptamanalul “Calauza”;
- Saptamanalul “Replica”;
- Saptamanalul “Gazeta de Hunedoara”;
- Saptamanaul “Actual”.
Municipiul Deva beneficiaza de trei posturi de televiziune, respectiv: PRO TV Deva, Realitatea Tv Deva, Antena 1 Deva.
In municipiul Deva functioneaza urmatoarele posturi de radio locale: Radio 21, Radio “Analog”, Radio “National FM”, Radio “PRO FM” Deva, Radio “Micul Samaritean” Deva, Kiss FM Deva